چکیده
هرکجا نگاه میکنی مسجدی به نام حضرت جمعیتی به نام حضرت، ظهور و درخشش نام حضرت را همهجا میبینیم و حالت ظهور صغری را میبینیم ان شاء الله مقدمه ظهور کبری است. دنیا امروز از ظلم بشری به ستوه آمده و قوانین بشری ناکارایی خود را نشان میدهد و مراکز جهانی بهجای اینکه قسط و عدالت بیاورند بازی دست ظالمان و غاصبان دنیا میشوند. بشر از ظلم و ستم خسته میشود و تشنه فریادرسی از سوی خدا میشود و در آن زمان خدا این بزرگوار را ظاهر میکند و تشنگان عدل و عدالت مانند تشنگان در بیابان که آب دیدهاند. از هر سو بهسوی حضرت میروند. بعضی از منافقان و بعضی از ناآگاهان میگویند اگر قرار است بعد از پر شدن ظلم و جور در عالم عدل و داد پر شود پس چرا ما امربهمعروف و نهی از منکر کنیم؟ چرا جلوی ظلم ظالمان را بگیریم و چرا حکومت اسلامی را تشکیل دهیم؟ نمیگوییم کمک به ظلم کنید و جلوی ظلم را نگیرید تا دنیا پر از ظلم و فساد شود و آنگاه ظهورش انجام شود … . خداوند در قران مجید فرموده است من وعده میدهم به مؤمنانی که عمل صالح دارند اینها را در پرتو سایه آن حضرت حکومت جهانی میدهد. «اعتقاد به مهدی» تنها نشانگر یک باور اسلامی با رنگ خاص دینی نیست. بلکه افزودن به آن، عنوانی است برای خواستهها و آرزوهای همه انسانها با کیشها و مذاهب گوناگون و همچنین بازده الهام فطری مردم است که با همه اختلاف هاشان در عقیده و مذهب دریافتهاند که برای انسانیت در روی زمین «روز موعود» خواهد بود که با فرارسیدن آن، هدف نهایی و مقصد بزرگ رسالتهای آسمانی تحقق مییابد و مسیر آنکه در طول تاریخ پر از فراز و نشیب و پرتگاه بوده و به دنبال رنجی بسیار هموار و استواری لازم را مییابد. انتظار آیندهای اینچنین تنها در درون کسانی که با پذیرش ادیان، «جهان غیب» را پذیرفتهاند راه نیافته بلکه به دیگران نیز سرایت کرده است. تا آنجا که میتوان انعکاس چنین باوری را در مکتب هائی که جهتگیری اعتقادیشان با سرسختی وجود «غیبت و موجودات غیبی» را نفی میکند دید. دین نیز درعینحالی که به این احساس روحی همگانی استواری میبخشد با تأکید این عقیده که زمین همانطور که از ظلم و بیداد پر شود از عدالت و دادگری آکنده خواهد گشت» به این احساس ارزش عینی بخشیده جهت فکری باورمندان به این اعتقاد را بهسوی «ایمانی به آینده راه» متوجه میسازد ازآنجاکه اعتقاد به مهدی پیشینهای درازتر و دامنهای گستردهتر از اسلام دارد طبیعی است که مرزهای اسلامی آن تمامی آرزوها و چشمداشت هائی را که از سپیدهدم تاریخ به این اعتقاد پیوسته در خویش جای داده و از آنچنان بار فرهنگی پر توانی برخوردارش ساخته باشد و در برافروختن احساسات همه ستمکشها و شکنجه دیدههای تاریخ و رهبری آنها بهسوی عدل و داد قدرت بیشتری داشته باشد زیر اسلام موضوع این اعتقاد را از محدوده «ذهن» به دنیای واقعیات آورده و آن را از آینده به حال انتقال داده است. تا بهجای باور داشتن و چشم دوختن به نجاتدهندهای که در آینده ناشناخته و دور پدید میآید به رهایی بخشی ایمان داشته باشند که اکنون هست و همانند دیگر منتظران چشمبهراه رسیدن روز موعود و شرایطی است که به او امکان میدهد تا به هدف بزرگ خود جامۀ عمل بپوشد. تنها درمان دردهای بشریت رو آوردن به اسلامی است که در آن «امام زمان» بهروشنی مطرح است و همه دعوتها و کوششها و خروشها در جهت احیا تعالیم کتاب خدا عترت پیامبر قرار گیرد و امام زمان (ع) با ظهور و حضور مستقیم در جامعه نور تابندگی را در جهان از همه جهتها روشن میکند و عدالت را در جهان گسترده خواهد کرد.
مقدمه
در این مقاله صحبت از شخصیتی والا است که از اولین و آخرین منحصر است و دارای ویژگی هائی است که خداوند او را به آن امتیاز داده است. آن آقائی که علاوه بر جهات ولایت تکوینی و خلافت الهی دارای سلطنت حق و حکومت مطلق بر کره خاک خواهد شد و دولتی جهانگیر تشکیل میدهد که در آن جز صد ق و راستی، صفا و صمیمیت، گذشت و فداکاری، دوستی و احسان وجود ندارد. شخصیتی والاگهر که همه آشوبها و فتنهها، نیرنگها و خودخواهیها را محو میفرماید و بهعنوان «مصلح جهانی» از اول آفرینش بشر، موعود آسمان بوده و همه پیغمبران، امت خود را به مقدم شریفش مژده میدادند. ستمدیدهها به این دلخوش بودند که بالاخره روزی منتقم حقیقتی میآید و داد ستمدیدهها را از ستمگران خواهد گرفت و با انقلاب جهانی خود، مستضعفین را بر مستکبرین چیره خواهد کرد. متدینین هم که از بیدینیها، فسق و فجورها رنج میبرند با یادآوری زمان ظهورش به خود تسلی میدهند و راستی چه مولود مسعودی است که یادش تسکینبخش آلام دردمند است. در شخصیتش همین بس که در همه کتابهای آسمانی به آمدنش مژده داده شده و خداوند دولتش را صالحین وارث زمین شمرده است و آن را مقدر حتمی خوانده است. سروری عظیم الشآن که جدش خاتمالانبیاء (ص) و از آباء عظامش صدها روایت در نام و لقب و کینه و شکل و اخلاقش و خصوصیات زندگیاش و غائب و ظاهر شدنش رسیده است و چه اهتمام زیادی که به آن سرور دادهاند و چه عظمتی دارد که اینقدر دربارهاش بحث فرمودهاند، در این مقاله به پارهای از زمینههای فکری، فرهنگی و … اشاره میکنیم.[1]
تاریخچه مختصر زندگی امام مهدی (عج)
نام: امام محمد (ع)
القاب معروف: مهدی موعود، ولیعصر، صاحبالزمان، قائم، منتظر، حجت ا…
کنیه: ابوالقاسم، ابوعبدالله… (ع).
نام پدر و مادر: امام حسن عسگری (ع)، نرجس خاتون (ع).
وقت و محل تولد: روز پانزدهم ماه شعبان سال 255 یا 256 هجری قمری در سامرا متولد شد، و حدود پنج سال تحت کفالت پدر بزرگوارش مخفیانه زندگی کرد.
مدت غیبت صغری: بعد از شهادت امام حسن عسکری (ع) عهدهدار امامت شد و از همین تاریخ (260 هجری) به اذن خداوند غیبت صغری که تقریباً هفتاد سال یعنی تا سال 329 هـ. ق طول کشید آغاز شد، و در این مدت چهار نایب خاص بین خود و مردم داشت.
غیبت کبری: از سال 329 هـ ق غیبت کبری شروع شد و باب نیابت خاصه بسته و باب نیابت عامه مفتوح گشت. این غیبت تا وقتیکه مشیت الهی باشد ادامه دارد و هر وقت که خدا بخواهد ظهور کرده و جهان را از عدالت برخوردار کند[2].
پیامبر خدا و خاندانش و ظهور حضرت ولیعصر عجل ا… تعالی فرجه
سپاس ذات پاکی را سزاست که بخششهایش میان آفریدگار همیشه گسترده و فراوان است و دست جود و بخشش را بهسوی آنان گشوده، در همه کارها او را میستایم و برای انجام اوامرش از او یاری میطلبم، و گواهی میدهم که آفریدگاری جز او نیست، و محمد صلی ا… علیه و آله بنده و پیامبرش است او را فرستاده تا امر و فرمانش را آشکار نموده و به یاد او گویا باشد، پس رسول خدا در بسط و ابلاغ رسالت و امر هدایت، به امانت و درستکاری کوشید، درفش اسلام را در میان ما برافراشت و پس از پایان کارش. روی در نقاب خاک کشید و دعوت حق را لبیک گفت. هر کس که از آن درفش پیش افتاد از دین بیرون، و هر کس مخالفت کرده پیروی ننمود هلاک گردید، و کسی که با آن همراه بود بهحق پیوست نگهدارنده و پاسدار این درفش، به شکیبایی و آرامش سخن گوید و در اجرای امری خردمندانه قیام نماید و چون بپا خیزد بسی شتاب کند و قرار و آرام نگیرد تا به پیروزی نهایی برسد، پس آنگاهکه شما گردنهای خود را زیر فرمانش نهادید، و به انگشتهای خویش بر او اشاره نمودید، مرگ او را دریابد و بدان سبب از دنیا رحلت مینماید، و شما پس از وی مدتی که خواست خدا است درنگ مینمایید تا هنگامیکه خدا برای شما برانگیزد کسی را که پراکندگی شما را در امور دین و دنیا منظم فرماید[3].
(امام عصر عجل ا… تعالی فرجه الشریف) پس به امام حاضر که به دنیا اقبال نکند طمع نداشته باشید و از امام زمان که غایب است ناامید نگردید، زیرا ممکن است یکی از دو پای او (سلطنت ظاهری) از جای دررفته بلغزد و پای دیگرش (سلطنت باطنی) برجای ماند. پس روزی ظاهرشده، و پای خود را ثابت و استوار کند، آگاه باشید مثل آل محمد صلی ا… علیه و آله مانند ستارگان آسمان است، که هر زمان یکی از آنها پنهان شد، دیگری پیدا میشود، پس گویا چنان است که از نعمتهای خدای مهربان کاملاً برخوردار شدهاید، و به آرزویی که میکردید رسیدهاید.
[1]– جلال، برنجیان، آینده جهان، تهران، مهارت، 137، ص 22.
[2]– علیرضا، رجالی تهرانی، امام زمان (عج). تهران: نبوغ 1377، ص ص 46-45.
[3]– صالح، صبحی. متن کامل نهج البلاغه، همکاری تابان، تهران: شهریور 1378. خطبه 100. ص 101.
پیشگفتار
چکیده مطالب
فصل اول
مقدمه
تاریخچه مختصر زندگی امام مهدی (عج)
پیامبر خدا و خاندانش و ظهور حضرت ولیعصر
معرفت امام زمان
فلسفه وجود امام غیبت
علائم قبل از ظهور
امید و انتظار
مفهوم انتظار
امام مهدی (ع) در زمان حکومتش چگونه داوری میکند
فصل دوم
حکومت الهی
برپایی عدالت در زمان آخرالزمان (ع)
مساوات و برابری
امنیت جهان در سایه تمدن حضرت مهدی (ع)
عدالت اجتماعی در عصر طلائی مهدی (عج)
آبادانی در عصر طلائی مهدی (عج)
تمدن آینده جهان در لوای حکومت مهدی (ع)
عدالت اجتماعی و همگانی مردم با حضرتش
فصل سوم
امنیت فراگیر در مهدی (عج)
امنیت اجتماعی
امنیت فردی
امنیت جهانی
سیرت فردی در مهدی (عج)
سیرت فرهنگی در مهدی (عج)
سیرت اقتصادی در مهدی (عج)
سیرت اجتماعی در مهدی (عج)
سیرت مدیریتی در مهدی (عج)
فصل چهارم
عدالت آرمانها
امامت و حاکمیت عدالت
دموکراسی در چالش با امامت
راه عدالت
ظهور عدالت
آخرین دولت
نقش سازنده انتظار
نتیجهگیری کلی
محدودیتها
پیشنهادها
نیایش
نامهای به خورشید عالم
منابع و مآخذ
برنجیان، جلال. آینده جهان. تهران؛ مهارت. 1376
حجتی ابردهی، عباس. خورشید کعبه. قم: صدرا. 1374
حقانی، حسین. سیمای اسلام. قم: هجرت. 1373
دلشاد تهرانی، مصطفی. دولت مهدی و سیرت مهدی (عج). تهران: ذکر. 1381
رجالی تهرانی، علیرضا. امام زمان (عج). تهران: انتشارات نبوغ. 1377
صفاه خواه، محمد حسین. امام مهدی و منتظران، تهران: انتشارات کتابچی. 1367
صبحی، صالح، متن کامل نهج البلاغه. تهران: انتشارات شهریور. 1378
صدر، سید محمد باقر. حماسه ای از نور. قم: انتشارات الامام المهدی. 1378
غیاثی کرمانی: محمدرضا. حکومت مهدی و آخرالزمان. تهران: انتشارات نورگستر. 1380
مکارم شیرازی: ناصر. حکومت جهانی مهدی (عج). انتشارات نسل جوان. 1380
نعمانی، محمد ابراهیم: شیخ جلیل. غیبت. قم: انتشارات درالکتب. 1352
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.