چکیده
این مقاله تاثیر عمل آوری الکتریکی را بر روی مشخصات مکانیکی و ریز ساختار بتن تقویت شده با الیاف فولادی بررسی می کند. نمونه هایی که تحت عمل آوری الکتریکی ، عمل آوری با بخار و بدون عمل آوری بودند از نظر مقاومت کششی پیچشی پس ماند و مقاومت فشردگی در دوره های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفتند. ناحیه تماس ماتریس الیاف بعد از کشش با استفاده از میکروسکوپ های الکترونی، مورد ارزیابی قرار گرفت. اگر چه نمونه های عمل آوری شده با استفاده از برق به صورت ثابت مقاومت پیچشی پس ماند کمتری نسب به نمونه های عمل آوری شده با بخار داشتند، اما این تفاوت ها به صورت آماری اهمیت زیادی نداشت. نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان دهنده قابلیت استفاده از عمل آوری الکتریکی برای تولید المان های ساخته شده با بتن تقویت شده با الیاف فولادی می باشد.
کلمات کلیدی: عمل آوری مستقیم الکتریکی، عمل آوری بخار، بتن های تقویت شده با الیاف فولادی، بتن، تحلیل ریز ساختاری
Abstract
This paper evaluates the effect of electric curing on the mechanical properties and microstructure of steel fibre reinforced concrete. Specimens subjected to electric curing, steam curing and without curing were tested for compressive and residual flexural tensile strengths at different ages. The fibre-matrix contact area after pull-out was characterized by means of scanning electron microscopy. Although electric cured specimens had consistently smaller residual flexural strengths than steam cured specimens, differences were not statistically significant. Results derived from this study confirm the feasibility of applying electric curing for the production of elements made with steel-fibre reinforced concrete.
Keywords
Direct electric curing, Steam curing, Steel fibre reinforced, Concrete, Microstructural analysis
1. مقدمه
2. مرور مقالات
3. برنامه ریزی اموزشی
3.1 ترکیب مواد ومخلوط
3.2 .ترکیب و قالب گیری
3.3 .عمل اوری بتن
3.4 .تست های مکانیکی وتست های القای مغناطیسی
4. نتایج و مباحث
4.1 تکامل دما در طول فرایند عمل اوری بتن
4.2 مقاومت مکانیکی
4.3 تحلیل ریز ساختاری
5. جمع بندی
منابع
Highlights
Abstract
Keywords
1. Introduction
2. Literature review
3. Experimental programme
3.1. Materials and mix composition
3.2. Mixing and casting
3.3. Curing
3.4. Mechanical testing and magnetic induction testing
4. Results and discussion
4.1. Temperature evolution during curing process
4.2. Mechanical strength
4.3. Microstructural analysis
5. Conclusions
Acknowledgments
Conflict of interest
References
مقدمه
شرایط عمل آوری بتن نقش بسیار مهم در آب گیری اتصالات و به دست آوردن عملکرد مورد نظر از مواد سخت شده، دارد [1]. در صنعت های پیش ساخت، عمل آوری معمولا به معنی استفاده از گرما برای کوتاه کردن زمان قالب برداری و افزایش تولید می باشد. می توان اهمیت تسریع عمل آوری در نرخ تولید را با در نظر داشتن این موضوع درک کرد که در بعضی از شرایط، این عمل آوری نیازمند چند روز می باشد ( چند روز برای بتن های پیش تنیده) در حالی که اگر ما بتوانیم از روش تسریع یافته استفاده کنیم، این زمان به چند ساعت کاهش پیدا می کند و در نتیجه پایایی اقتصادی کارخانه های تولید پیش ساخت، تا حد زیادی مبتنی بر عمل آوری بتن به صورت تسریع یافته می باشد [2].
عمل آوری با استفاده از بخار (SC) رایج ترین روش مورد استفاده در کارخانه های پیش ساخت برای رسیدن به چرخه های دمای بالا و تضمین تامین مناسب رطوبت می باشد [2]. با وجود این که SC روشی قابل اعتماد و نسبتا ساده می باشد، کارایی انرژی پایینی داشته و باعث می شود گرادیان دمایی داخل المان ها ایجاد شود که باعث می شود تنش های داخلی درون المان ها ایجاد شود. به بیان دیگر،SC نمی تواند یک روش گرمایش سطحی باشد ازین رو از نظر فیزیکی محدود به رسانش گرمایی واسط و بیشترین دمای قابل نفوذ در المان ها می باشد. علاوه بر این، استفاده از این روش در محل ساخت و ساز، در بیشتر حالت ها ممکن نمی باشد زیرا این روش نیازمند تجهیزات بزرگ می باشد ( ژنراتور های بخار، داکت ها و انتقال دهنده های بزرگ و غیره).
روش های الکتریکی به صورت نسبی کمتر مورد استفاده و ارزیابی قرار گرفته اند. در این روش ها گرما با استفاده از اثر ژول ایجاد می شود [3و4]. روش های مستقیم و غیر مستقیم را می توان مورد استفاده قرار داد. برای روش غیر مستقیم، مقاومت های الکتریکی سطحی و یا داخلی ( و یا خود میله های تقویت)، برای تامین گرما مورد استفاده قرار می گیرند؛ اما فارغ از جایگاه واقعی المان های گرمایی، عمل آوری الکتریکی به صورت غیر مستقیم یک روش گرمایش سطحی می باشد و محدودیت های فیزیکی بیان شده در قسمت بالا را دارد. اما، استفاده از روش مستقیم باعث می شود که برق داخل بتن برود و یا یک ولتاژ بر روی میله های تقویت داخلی ( یعنی استفاده از این میله ها به صورت الکترود) اعمال می شود و یا این که الکترود هایی به صورت خاص برای ایجاد گرمایش در بتن مورد استفاده قرار می گیرد [3]. روش عمل آوری الکتریکی مستقیم (EC) توجه کمی را از نظر تحقیقات به خودش دیده است و ما در این مطالعه، تصمیم گرفتیم که این موضوع را بررسی کنیم.
EC یک روش گرمایش حجمی می باشد، و در واقع هیچ محدودیتی از نظر تراکم توان ندارد و مشابه با گرمایش با استفاده از مایکروویو می باشد [5]. به دلیل این که گرما در قالب منتقل نمی شود، می توان آن را به صورت عایق در آورده و EC کارایی انرژی خوبی را فراهم می کند. همچنین، EC نیازمند ماشین آلات فشرده بدون بخش متحرک می باشد در نتیجه قابل اعتماد ساده و سازگار با کاربرد در محل ساخت و ساز می باشد [4]. در طرف دیگر، اجرای این روش نیازمند انرژی برق زیاد و دانش مهندسی در رابطه با رسانش برق در بتن می باشد.
بیشترین بازار بتن های تقویت شده با الیاف فلزی (DFRC) ساخت و ساز های صنعتی و تاوه های حامل زمینی می باشد زیرا این بتن ها کنترل ترک و ظرفیت توزیع مجدد محلی بسیار خوبی دارند[6]. کاربرد های ساختاری که در آن تقویت الیاف به صورت کامل جایگزین میله های متداول می شوند، در سال های گذشته افزایش یافته است. نمونه اصلی، در بخش های خط بندی تونل به صورت پیش ساخت [7و8] همراه با المان های پیش ساخت می باشد. به صورت محسوس، رسانش الکتریکی بهبود یافته در SFRC ها باعث می شود که ما بتوانیم از ولتاژ های کاری پایین تر یا تراکم توان بالاتر استفاده کنیم و همین موضوع باعث می شود که استفاده از EC مطلوب باشد.
با این وجود، بر اساس بهترین دانش نویسنده ها، تنها یک مقاله [9] به زبان فرانسوی منتشر شده است که موضوع استفاده از EC در SFRC ها را بررسی کرده است. با وجود این که هیچ تاثیری از EC بر روی مقاومت های خمشی و فشردگی (ترک) مشاهده نشد، این مطالعه تاثیر EC بر روی مقاومت پس ماند بعد از ترک ایجاد شده بر اساس عمل مکانیکی ترکیبی الیاف و ماتریس، بررسی نکرده است. این موضوع می تواند یک بعد بسیار مهم باشد، زیرا رسانش بالاتر فلز می تواند باعث شکل گیری پدیده های گرمایی و الکتروشیمیایی متفاوت اطراف الیاف شود در نتیجه این موضوع باعث می شود که مشخصه های ریز ساختار که برای طراحی المان ها و محدودیت های نهایی مهم هستند، تغییر کنند. ناگزیر، کمبود دانش علمی و شواهد آزمایشی قوی یکی از موانع اصلی استفاده از EC در عمل می باشد.
هدف این مقاله ارزیابی کردن تاثیر EC مستقیم بر روی ویژگیهای مکانیکی و مشخصه های ریز ساختار SFRC ها در ویژگی های مکانیکی و مشخصه های ریز ساختار SFRC ها در مقایسه با فرآوری های SC و نرمال می باشد. یک برنامه آزمایشی گسترده در این مطالعه برای ارزیابی سناریو های کاربردی واقعی مورد استفاده قرار گرفت. به صورت کلی، 108 نمونه منشوری با ابعاد قالب گیری شده و سپس تحت روش های عمل آوری EC، SC و یا NC قرار گرفت. یک قالب EC که به صورت خاص برای این مطالعه طراحی و ساخته شده بود، باعث شد که بتوان تکامل دمایی موجود در نمونه های بتن را مطابق با SC در یک محفظه جوی ایجاد کرد و همین موضوع باعث شد که ما بتوانیم بین این دو روش عمل آوری سریع ( SC و EC) مقایسه خوبی انجام دهیم.
داده های گرمایی و الکتریکی در کل فرایند فرآوری بتن ارزیابی شد. بعد از این کار، رفتار خمشی تیر ها نیز بر اساس [10] مورد ارزیابی قرار گرفت و به صورت خاص، توجه ما معطوف به واکنش کششی پس ماند در نمونه ها بود. سپس مکعب هایی از تیر ها استخراج شده و سپس بر اساس روش القایی مورد ارزیابی قرار گرفتند تا محتوا و جهت الیاف، ارزیابی شود [13-11] تا بتوان تاثیر تغییرات در توزیع الیاف بین نمونه ها را بررسی کرد. نمونه های مکعبی سپس در تست های فشردگی نیز مورد استفاده قرار گرفته [14] و تست تنش غیر مستقیم بارسلونا (این تست در [15] توصیف شده و بر اساس روش ارائه شده در [18-16] مورد استفاده قرار گرفته است) نیز انجام شد. در نهایت، میکروسکوپ های اسکن الکترونی (SEM) همراه با طیف نگاری اشعه x برای توزیع انرژی (EDX) برای بررسی ریز ساختار ها در سطح الیاف- ماتریس، مورد استفاده قرار گرفت.
این مطالعه باعث شد که در کما نسبت به نتایج استفاده از EC بر روی المان های بتنی همراه با الیاف فولادی و یا بدون آن ها بهبود پیدا کند. همچنین این مطالعه به عنوان یک مرجع برای تحقیقات علمی آتی بسیار مناسب می باشد؛ نتایج ارائه شده در این مقاله می تواند باعث افزایش استفاده از EC در المان های SFRC به صورت عملی بشود. یک نمونه از این روش را می توان به عنوان کاربرد های جدید بتن های خود فشردگی مشاهده کرد که توسط Reymann [19] و Cecini و همکارانش [20] برای المان های پیش ساخت یا ساخت در محل، ارائه شده است.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.