قسمتی از متن تحقیق بررسی کانسارها و منابع معدنی سنگهای ساختمانی در استان سیستان و بلوچستان و مقایسه آن در سطح کشور
چکیده
یکی از پارامتر های مهم در انتخاب ابزار مناسب برش تخته سنگ ، شناخت نوع سنگ قابل برش و خواص فیزیکی و مکانیکی آن می باشد. در این راستا خواص مذکور بایستی با معیار های استاندارد ASTM مطابقت داشته تا پس از برش ، ارزش اقتصادی داشته و متناسب با آن خصوصیات ، بتوان ابزار مناسب برش را انتخاب نمود. یکی از ابزار های مهم مورد استفاده در برش تخته سنگ ، سیم برش الماسه می باشد.استفاده از این تکنولوژی در اکثر معادن جهان توسعه پیدا کرده و امتیازات ویژه ای نسبت به دیگر تکنیک های برش تخته سنگ دارد. این تکنولوژی شامل وارد کردن متالوژی ساییدن و چکش خواری همراه با چرخش می باشد . در این مطالعه سعی شده است که علاوه بر آشنایی با روش های مختلف برش تخته سنگ ، ترکیب سیم های مرکب الماسه دار و کابل های با مقاومت بالای ترکیب یافته از مس و نبوبیم و اندازه قطر بهینه سیم برش ، مورد بحث قرار گیرد.
لغات کلیدی: سیم برش الماسه، مخلوط الماس، برنز، قطر بهینه، آزمایشات کششی، استاندارد ASTM
مقدمه
روشهای متعدد و متنوعی برای استخراج سنگ های ساختمانی وجود دارد . استفاده از مواد منفجره ،برش با جت آب ، لیزر ، شعله وغیره به دلایلی از قبیل هزینه تمام شده بالا ، محدودیت تجهیزات ، مطالعاتی بودن روش و پایین آوردن کیفیت قواره، کاربرد زیادی در استخراج سنگهای ساختمانی ندارند. روش مرسوم در اکثر معادن سنگ های ساختمانی ، استفاده از سیم برش الماسه و مواد انبساطی است .در سالهای اخیر با پیشرفت علم مواد در ساخت سیم های مرکب الماس دار با مقاومت بالای مس ونبوبیم، استفاده از این تکنولوژی با توجه به مرغوبیت تولید، کنترل روند پیشرفت کار، بهداشت کاری کارگران و هزینه های تمام شده ی استخراج و حمل بیش از گذشته مورد توجه متخصصان قرار گرفته است. هر چند استفاده از این روش نیز به نوبه ی خود مشکلاتی از قبیل هزینه بالای سیگمنت ، پارگی سیم در حین کار و عدم دسترسی به آب در تراز های بالا را به همراه دارد . در این مطالعه ضمن معرفی و مقایسه ی روشهای استخراج سنگ ، کاربردی ترین روش به نام سیم برش الماسی معرفی میگردد.
مقایسه خواص فیزیکی ومکانیکی سنگ های چینی ایران با استاندارد ASTM :
از مطالب ارائه شده در این فصل میتوان نتیجه گیری نمود که :
- با مقایسه استانداردهای ASTM و استانداردهای دیگر کشورها مثل BS بریتانیا و Gost شوروی سابق ، میتوان دریافت که استاندارد ASTM با شرایط آب و هوایی ایران مطابقت بیشتری دارد چون آب وهوای ایران ، بیشتر به آب وهوای ایلات متحده شباهت دارد تا با آب و هواب کشورهای بریتانیا یا شوروی سابق . با این وجود ، استفاده از هر سنگی باید طبق قواعد استاندارهای پذیرفته شده در آن کشور صورت گیرد تا هیچ سنگ ساختمانی با وجود داشتن قابلیتهای خوب ، به دلیل عدم توجه به شرایط کاربرد استاندارد ، به هدر نرود .
- عدم توجه لازم به صنعت سنگ تزئینی ( در بخش های استخراج ، فرآوری و صادرات ) در سالهای گذشته سبب گردیده تا ایران نتواند جایگاه شایسته ای در این صنعت داشته باشد . مشکلات موجود در این بخش باعث شده تا ایران با وجود پتانسیل بالاتر نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر با فاصله زیاد نسبت به آنها گام بردارد .
- صدور سنگ های نامرغوب وغیر استاندارد در بازارهای جهانی تا حدی موجب شده تا بازار سنگ های تزئینی با افول مواجه شود . مقایسه داد و ستد جهانی سنگ با مقدار صادرات ایران در سال 98 نشان می دهد که ایران فقط 094/0 درصد از تجارت سنگ دنیا را به خود اختصاص داده است که با وجود منابع فراوان ومنحصر به فرد رقم بسیار ناچیزی محسوب می شود . تجارت جهانی سنگ در سالهای اخیر به طور متوسط 6/14 درصد رشد داشته است که این رقم دو برابر نرخ رشد کلیه کالاها در جهان محسوب می شود. نرخ مزبور نشانگر توسعه سریع بازار سنگ بوده و لذا هر تلاشی در راستای توسعه صادرات سنگ تزئینی قابل توجیه است .
- امروزه سنگ های تزئینی بر اساس خواص فیزیکی ومکانیکی ارائه شده در استاندارد ASTM به بازار عرضه می شند که برای خریداران نکته بسیار با ارزشی محسوب می شود، لذا به تولیدکنندگان و صادر کنندگان توصیه می شود تا تولیدات خود را با استانداردهای ASTM هماهنگ نمایند.
- مقایسه خواص فیزیکی ومکانیکی 23 مورد از سنگ های تراورتن ایران با خواص فیزیکی ومکانیکی مورد قبول در استاندارد ASTM نشان می دهد که هیچ کدام از سنگ های تراورتن تست شده تمامی شرایط ASTM را تأمین نمی نمایند، لذا نمی توان آنها را جهت رقابت در بازارهای بین المللی معرفی نموداما همه خواص فیزیکی و مکانیکی تعدادی از این سنگ ها بجز ” درصد جذب آب ” مطابق با استاندارد ASTM است . لذا با توجه به دیگر ویژگی های این سنگ ها مانند ظاهر جذاب و زیبا، کاربرد آنها در مکانهایی که مشکلات ناشی از جذب رطوبت بالای سنگ ها وجود ندارد بلا مانع است . این سنگ ها شامل تراورتن لعمه دشت اردبیل ، آتشکوه محلات ، باقرآباد 1B محلات ، باقرآباد 2B محلات ، دره نجاری محلات ، قرمزگل چشمه محلات ، حاجی آباد محلات ، شاهوردی محلات ، تخت آبگرم محلات،کوئیک سنندج ، گردویی نادینلو آذر شهر ، قرمز سردار آباد آذر شهر، کمن کوه اعلا ابرکوه یزد ، طوره ماکو ومرگنلر بابیوردی ماکو می باشند.
- خواص فیزیکی ومکانیکی 28 مورد از سنگ های چینی معادن مختلف کشور با استاندارد ASTM مقایسه شده و در نتیجه سنگ های چینی معادن آق شتیل بندرعباس ، قدمگاه سیرجان ، تواندشت 1 بروجرد ، تواندشت شرقی بروجرد ، لایبید اصفهان ، چوبدر پایین بروجرد ، دوزان غربی الیگودرز، دریزان بالادرورد لرستان، عسگران الیگودرز ، کوه نیل الیگودرز ، سور 4 الیگودرز ، عسگران 410 الیگودرز ، عسگران زردکوه الیگودرز ، شاوله نقده ، تنگ حنا و قلعه بهمن نی ریز وچاه سوارآغا 1 نی ریز فارس همگی از نظر استاندارد ASTM مورد قبول بوده و می توانند به عنوان سنگ هایی که توانایی رقابت در بازارهای بین المللی را دارند معرفی شوند.
- 12 مورد از سنگ های مرمر معادن مختلف ایران مورد تست قرار گرفته اند که با مقایسه این خواص با آنچه در استاندارد ASTM ارائه شده می توان نتیجه گرفت که سنگ های مرمر معادن چاه زرد ایرانشهر، آب باریک بم ، اخی کمال دهگلان سنندج، سبز بورق یزد، قره قشلاق مهاباد وکوبکلو شماره 2 نقده تمامی خواص فیزیکی ومکانیکی مطابق استاندارد ASTM را دارا بوده و از این نظر همگی مرغوب محسوب می شوند ومی توانند جهت رقابت با نمونه های خارجی معرفی شوند . سنگ های مرمر نواحی مختلف کشور هر کدام زیبایی منحصر به فرد خاص خود را دارند که بسیار جذاب و زیبا می باشند لذا با وجود تنوع در چنین سنگ هایی ، می توان با اتخاذ سیاست های درست در امر صادرات این سنگ ها ، علاوه بر افزایش حسن شهرت برای سنگ های تزئینی ایران ، می توان درآمد ارزی فراوانی را برای کشور جذب نمود.
- مقایسه خواص فیزیکی ومکانیکی سنگ های مرمریت 45 مورد از معادن مختلف کشور با آنچه در استاندارد ASTM ارائه شده نشان می دهد که سنگ های مرمریت معادن سیف آباد، کراسکی شهربابک، سنگ گستر کرمان، خاتم کرمان، چشمه شیردوش کرمان، خلیل آباد قروه، شهرکرد، سرچاه شهرکرد، سیه بازخوی وانگورک دهبید همگی ممتاز محسوب می شوند ومی توانند جهت رقابت در بازارهای بین المللی معرفی شوند.
با بررسی میزان تولید معادن مورد مطالعه کشورمشاهده شد که صفر درصد از تولیدات معادن سنگها تراورتن ، 80 درصد از تولیدات معادن سنگ چینی ( معادل 1770000تن ) ، 74 درصد از تولیدات معدان سنگ های مرمر (معادل 340000 تن ) و65 درصد از تولیدات معادن سنگ های مرمریت کشور ( معادل 1200000تن ) با استانداردهای ASTM مطابقت دارند .
- عنوان
- چکیده:
- مقدمه
- فصل اول : آشنایی با روشهای مختلف استخراج سنگ
- مقدمه
- روش استخراج با چال های موازی
- استخراج بلوک به کمک پارس و گوه
- استخراج بلوک به شیوه مکانیکی
- استخراج به کمک مواد ناریه سبک
- استخراج با ماشین های شیارزن ( هاواژ )
- ماشین شیارزن با باوزی زنجیر دار
- ماشین هاواژ با دیسک برنده
- ماشین شیارزن با صفحه فرز
- روش استخراج هیدرومکانیکی
- روش استخراج به کمک حرارت
- روش استخراج با سیم برش فولادی
- روش استخراج سنگ با سیم برش الماسه
- فصل دوم: بررسی خواص فیزیکی ومکانیکی سنگهای ساختمانی ومقایسه آن با استاندارد ASTM
- مقدمه
- خواص فیزیکی ومکانیکی سنگ های چینی ایران
- مقایسه خواص فیزیکی ومکانیکی سنگ های چینی ایران با استاندارد ASTM
- فصل سوم : سیم برش الماسی و تعیین قطر بیرونی سیم برش مطابق با استاندارد ASTM
- مقدمه
- دستگاه تأمین کننده حرکت سیم
- سیم برش الماسه : سیم برش الماسه به طور کلی شامل این قسمتهاست
- مهره های الماسه دار ( سیگمنت ها )
- مشکلات ومعایب سیگمنت های آبکاری شده برقی
- مزایای تولید سیم الماسه به صورت اشباع شده
- اندازه گیری قطر بهینه سیم برش
- آزمایشات مربوط به قطر بهینه سیم برش
- مزایای استفاده از سیم برش الماسی
- فصل چهارم : نتیجه گیری و پیشنهادات
- منابع
فصل چهارم : نتیجه گیری و پیشنهادات
دربین روشهای مختلف استخراج سنگ، اگر چه هزینه های عملیاتی روش سیم برش الماسی بیشتر است اما میزان سنگ فراوری شده به ازای حجم سنگ استخراج شده و به تبع آن درآمد ناشی از روش برش با سیم الماسه را افزایش می دهد که جبران هزینه های بیشتر عملیات استخراج را مینماید و روش استفاده از سیم برش الماسه را اقتصادی تر می کند.
- همچنین مزایای استفاده بهینه تر از بلوک های استخراج شده توسط سیم برش الماسه راندمان تولید را در کارخانه فراوری سنگ افزایش می دهد و با توجه به مزایای دیگر این روش در مجموع هزینه های عملیات استخراج سنگ در معادن وکارخانجات فراوری را کاهش می دهد.
- پیشرفت علم مواد در ساخت سیم های مرکب الماس دار با مقاومت بالای مس ونبوبیم ، استفاده از این تکنولوژی با توجه به مزایایی از قبیل مرغوبیت تولید، کنترل روند پیشرفت کار ، بهداشت کاری کارگران و هزینه های تمام شده استخراج وحمل بیش از گذشته مورد توجه متخصصان قرار گرفته است.
- یک نمونه از ترکیب مناسب برای تولید سیم برش در یک عملیات مکانیکی شامل استفاده از ترکیب 15% حجمی از مس ونبوبیوم جهت کابل فولادی و ترکیب 4% وزنی الماس وبرنز جهت تولید سیگمنت در یک عملیات حرارتی و گرمایی با ذوب ویک تکه سازی آن وتبلور دوباره می باشد که با استاندارد ASTM مطابقت دارد.
- با توجه به آزمایشات گسیختگی ومقاومت کششی تک محوره بهینه ترین قطر جهت کابل فولادی ضد زنگ 68/4 میلی متر وبرای مهره های الماس دار (سیگمنتها) برابر 32/3 میلی متر بدست آمده که در مجموع قطر نهایی سیم برش برابر 8 میلی متر تعیین شده است .
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.