قسمتی از متن تحقیق بررسی تاثیر استفاده از ابزار های کمک آموزشی
مقدمه:
بهطورکلی وسایل آموزشی به ابزارها و امکاناتی اطلاق میگردد که در جریان تدریس جهت تفهیم بهتر مطالب درسی و یادگیری مؤثر توسط معلم و دانشآموز بکار میروند. این وسایل آموزش را از حالت سخنرانی محض خارج میکنند و یادگیری را با بهرهگیری از حواس مختلف آسان و ممکن میسازند. در این شرایط شاگردان قادرند اطلاعات رفتار و مهارتهای جدید را با درک کامل به دست آورند. آنچه میشنوم فراموش میکنم آنچه میبینم به خاطر میآورم و آنچه انجام میدهم میآموزم. سخن فوق حکایت از این دارد که یادگیری زمانی تحقق مییابد که دانشآموز خود مستقیماً در جریان آموزش قرار گیرد و خود را در آموزش شریک و سهیم بداند وقتی دانشآموز سیمی را ازیکطرف به باطری و از طرفی دیگر به لامپ وصل میکند و با زدن کلیدی لامپ روشن میشود احساس شعف زائدالوصفی به او دست میدهد. آن چنانکه گویی کشف مهمی انجام داده است.این آموزش در ذهن او بیشتر ماندگار خواهد بود.
البته تأکید بر استفاده از این وسایل هیچگاه به معنی نفی نقش معلم نیست؛ زیرا هیچ وسیلهای نمیتواند جایگاه اصلی و باارزش معلم را پر کند اما وقتی معلم این وسایل را در آموزش بکار میبرد کودکان را در فراگیری بهتر عمیقتر و سریعتر مطالب یاری میکند، مفاهیم درسی جذابیت بیشتری پیدا میکند و کلاس ساکن و خاموش تبدیل به کلاسی سیال و پرهیاهو میگردد. بنابراین با استفاده از وسایل و امکانات آموزشی گفتهها و مطالب درسی برای دانشآموزان عینیتر و ملموستر میشود حتی گاهی اتفاق میافتد که آنها در هنگام مشاهده و کار با وسایل نکاتی ریز و ظریف را کشف میکنند که برای همیشه در ذهنشان باقی میماند پس هراندازه که آنها از حواس خود بیشتر بهره بگیرند استعداد و خلاقیتشان بیشتر شکوفا میشود ذهنشان بیشتر فعال میشود و معلم نیز از کار خود نتیجه بهتری میگیرد درواقع معلم با بهکارگیری این روش بهسلامت روانی خود نیز کمک کرده است.
پس باید در عصر انفجار دانش از کوتاهترین و مؤثرترین راه به اهداف آموزشی موردنظر خود برسیم و باید بدانیم که تحقق این امر جز با بهکارگیری و بهرهگیری صحیح و برنامهریزیشده از وسایل و امکانات آموزشی مقدور نیست. امروزه روش آموزشی بهکلی دگرگونشده و معلمان بهخوبی آگاهاند که یادگیری امری درونی است و بهجای زور و اجبار باید در دانشآموزان علاقه و انگیزه آموختن را به وجود آورد همچنین دریافتهاند اگر مطالب درسی با استفاده از چند وسیله آموزشی ارائه شود و هر یک از آن وسایل مکمل و مؤید هم باشند میزان یادگیری افزایش مییابد. تجربه نشان میدهد که وسایل بسیار ساده آموزشی بهویژه اگر توسط معلم ساخته شوند نتایج آموزشی بسیار درخشانی نسبت به وسایل پیچیده و فنی دارند البته یک وسیله هنگامی در ایجاد تجارب جدید آموزشی و تجسم مفاهیم درسی مفید است که:
- نقطهنظرها و مقاصد آموزشی معلم را تأمین کند.
- بهخوبی کار کند و جوابگوی نیازهای آموزشی دانشآموزان باشد.
- در زمان موردنیاز در اختیار معلم و دانشآموزان قرار گیرد.
فصل اول
1-1-مقدمه
2-1-تقسیمبندی رسانههای آموزشی
فصل دوم
تحققات تجربی درباره ی موضوع تحقیق
1-2- تحقیق بر روی دانشآموزان پایه پنجم منطقه 13 تهران
2-2-تحقیق در درس علوم در دبستان های منطقه 2 تهران
3-2- تحقیق بر روی مسئله از دیدگاه معلمین خوروبیابانک
4-2- تحقیق بر روی دانشآموزان پایه پنجم ابتدایی شهرستان کرمانشاه
5-2- تحقیق بر روی دانشآموزان دوره ابتدایی مناطق 2و10و17 تهران
6-2- تحقیق بر روی مدارس ابتدایی پسرانه ناحیه 4 کرج و دانشجویان ضمن خدمت
7-2- تحقیق بر روی ندارس ابتدایی پسرانه منطقه 17 تهران
8-2- تحقیق بر روی مسئله از دیدگاه معلمان منطقه اشتهارد
9-2- تحقیق بر روی دانشآموزان مدارس راهنمایی منطقه اشتهارد
10-2- تحقیق و بررسی مقایسه وضع موجود و مطلوب وسایل کمک آموزشی
11-2- تحقیق بر روی معلمان دبستانهای ناحیه یک زنجان
12-2- بررسی وضع موجود آزمایشگاهی مدارس راهنمایی ناحیه یک اسلام شهر
13-2- تحقیق در مقطع راهنمایی منطقه بوئین زهرا
14-2 تحقیق بر روی مدارس ابتدایی منطقه آبیک
15-2- تحقیق بر روی مدارس راهنمایی ناحیه 3 کرج
فصل سوم
نتیجه گیری و منابع و ماخذ
1-3- جمع بندی و نتیجه گیری
2-3- موانع و مشکلات کاربرد مواد و وسائل آموزشی
3-3- منابع و ماخذ
1- پایان نامه با موضوع بررسی میزان تاثیر مواد کمک آموزشی و حضور متصدیان بر پیشرفت تحصیلی محقق میتر میرزا آقایی سال 76-75
2- پایان نامه با موضوع بررسی تاثیر کاربرد رسانههای آموزشی بر پیشرفت یادگیری دانشآموزان محقق عفت بلوچی سال 76-75
3- پایان نامه با موضوع بررسی و ارزیابی میزان کارایی وسایل کمک آموزشی در رابطه با یادگیری دانشآموزان محقق محمد ایزدی سال 74
4- پایان نامه با موضوع بررسی رابطه میزان آگاهی معلمان و میزان استفاده از وسایل کمک آموزشی محقق: حسنعلی زرشکی قشلاقی سال 73-72
5- پایان نامه با موضوع بررسی تاثیر استفاده از وسایل کمک آموزشی در پیشرفت تحصیلی دانشآموزان محقق: زهرا دراج سال 77-76
6- پایان نامه با موضوع بررسی تاثیر مواد کمک آموزشی در پیشرفت تحصیلی دانشآموزان محقق: ملک محمدی سال 72
7- پایان نامه با موضوع بررسی تاثیر استفاده از مواد کمک آموزشی در پیشرفت تحصیلی و مقایسه نظر معلمان و دانشآموزان محقق: عبدالرسول عباسی کوپالی سال 73
8- پایان نامه با موضوع بررسی ضرورت و میزان کاربرد رسانههای آموزشی محقق حبیب الله حبیبی سال 76
9- پایان نامه با موضوع بررسی میزان استفاده معلمان راهنمایی از مواد و وسایل آموزشی محقق: یوسف یزدی سال 76
10- پایان نامه با موضوع بررسی مقایسه وضع موجود و مطلوب وسایل کمک آموزشی محقق بمانعلی طحانی پور تیر ماه 76
11- پایان نامه با موضوع بررسی علل عدم استفاده معلمان از وسائل آموزشی محقق عبادالله غفاری سال 77
12- پایان نامه با موضوع بررسی وضع موجود آزمایشگاهی مدارس محقق گیتی زمردی سال 75-76
13- پایان نامه با موضوع بررسی وضع موجود و مطلوب کاربرد مواد و وسایل کمک آموزشی محقق: عباسعلی قنبر لو
جمعبندی و نتیجهگیری:
با بررسی تحقیقات انجامشده نتایج زیر درزمینهٔ تأثیر کاربرد وسایل و مواد آموزشی در یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانشآموزان به دست آمد.
- استفاده از رسانههای آموزشی میتواند محیط آموزشی را پویا و فعال نماید و سبب مشارکت همهجانبه دانشآموزان در امر یادگیری شود و ارتباط عمیقتری رابین معلم و شاگرد برقرار سازد.
- رسانههای آموزشی تجارب واقعی، عینی و حقیقی را در اختیار دانشآموزان قرار میدهد.
- آموزگاران معتقدند که کاربرد وسایل کمکآموزشی کارایی تدریس و یادگیری را افزایش خواهد داد.
- با استفاده از وسایل آموزشی و کاربرد آن در کلاس میتوان روحیه خلاق را در دانشآموزان به وجود آورد و ابتکار و نوآوری را برای جامعه به ارمغان آورد.
- وجود ردههای مخصوص آزمایشگاه تأثیر زیادی در یادگیری دانشآموزان دارد زیرا یادگیری علاوه بر شنیدن با دیدن و احتمالاً لمس کردن همراه است.
- شرکت دانشآموزان در تهیه وسایل کمکآموزشی به میزان فراوان در یادگیری آنها مؤثر است یعنی دانشآموزانی که وسایل و مواد آموزشی را بهعنوان نوعی تکلیف تهیه میکنند یادگیری آنها درزمینهٔ آن درس عمیقتر و از ثبات و دوام بیشتری برخوردار است.
- معلمان بر این باورند که وسایل و مواد آموزشی همان چیزی که در کارخانهها تولید میشود است و در اختیار مدارس قرار میگیرد درحالیکه بسیاری از مفاهیم را میتوان توسط وسایلی که با کمک دانشآموزان و معلمان ساخته میشود، انتقال داد و سطح فراگیری دانشآموزان را به حداکثر ممکن رسانید.
- استفاده از وسایل و مواد آموزشی باعث جلبتوجه دانشآموزان به درس میشود.
- کاربرد وسایل تصویری نسبت به وسایل صوتی تا حد زیادی در یادگیری مؤثر است.
- گردش علمی مثل بازدید از موزهها و مناظر طبیعی به میزان زیادی در یادگیری دانشآموزان مؤثر است.
- استفاده از فنّاوری آموزشی امکان مطالعه فردی و مستقل را فراهم میسازد و استعدادهای فردی دانشآموزان را گسترش داده و علاقه آنها را به تداوم مطالعه تقویت میکند.
- استفاده از فنّاوری آموزشی امکان پیشرفت شاگردان را بهگونهای فراهم میسازد که همه گروهها در یک سطح برنامههای آموزشی را فراگیرند.
- استفاده از فنّاوری آموزشی دسترسی به اطلاعات و نیازهای علمی و آموزشی را در اسرع وقت ممکن میسازد.
- انگیزه معلمین جهت استفاده از وسایل آموزشی ارتقا سطح یادگیری دانشآموزان است.
- تقریباً تمامی معلمین معتقدند که استفاده و کاربرد مواد و وسایل کمکآموزشی در ایجاد انگیزه یادگیری ،تمرکز ، ایجاد یادگیری و پیشرفت تحصیلی ضرورت دارد.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.